Pellets produsert i Eidskog danker ut kull i Rotterdam

Et stort kullkraftverk i den nederlandske byen Rotterdam skal nå erstatte miljøversting kull til fordel for miljøvennlige pellets, som er produsert i Eidskog, melder Dagens Næringsliv.

Franske Engie eier kullkraftverket, som skal å bytte ut kull med lokalt produsert pellets fra Arbaflame.

– Dette er det store kommersielle gjennombruddet for oss, sier Bjørn Halvard Knappskog som er daglig leder ved Arbaflame til Dagens Næringsliv.

Han tok over som leder etter broren Håkon og faren Bjørn Knappskog, som har jobbet med pelletsutvikling i en årrekke.

Takket være et stort bidrag, på 78 millioner kroner fra Enova, skal det neste år bygges en fullskala pelletsfabrikk. Totalt vil det koste 200 millioner kroner å bygge fabrikken, skriver avisen.

Kull skal ut

Mange land er i ferd med å fase ut kull og ser etter grønne erstatninger. Belgia har vært uten kulldrift siden 2016, Sverige og Frankrike skal være kullfrie innen 2022, Storbritannia innen 2025 og svært mange andre land innen 2030.

– Vi ser et vanvittig stort marked. I Europa er det 350 kullkraftverk, sier Knappskog til Dagens Næringsliv. Han peker på at selv om det bygges ut mye fornybar kraft, trengs det fortsatt store mengder stabil kraft for å dekke behovet når solen ikke skinner og vinden ikke blåser.