Alvdal Skurlag fant vinnersporet

Roar Voll konstaterer at etterspørselen etter Royal har økt hele tiden etter at de begynte med Royal i 2004, som tredje bruk i Norge. Foto: Tonje Hovensjø Løkken

Å kutte ut saga og i stedet satse på overflatebehandlede eksteriørprodukter ble redningen for Alvdal Skurlag. Nå har de investert nye 60 millioner kroner for å utvide produksjonskapasiteten, uten å måtte spørre eierne om mer kapital.

– Vi er en liten bedrift og kan ikke gjøre alt fra A til Å, så vi har valgt å fokusere på eksteriørprodukter i tre, forteller Roar Voll, daglig leder Alvdal Skurlag, til magasinet Treindustrien.

Alvdal Skurlag har levert fin vekst og god bunnlinje i en årrekke. Salget av Royal-produkter øker jevnt og trutt, og for inneværende år er målet å passere 250 millioner kroner i omsetning, med en driftsmargin på seks-sju prosent. Marginen er bevisst noe lavere enn den kunne ha vært, for å kjøpe markedsandeler.

I år tar de sikte på en volumøkning på 20 prosent. Royalbehandlet kledning og terrasse står for det største volumet.

– Det er fallende priser for disse produktene. Men heldigvis går volumet opp, fastslår Voll.

Antall ansatte i Alvdal er passert 80, et betydelig tall i norsk treindustri.

Grei investeringsbeslutning

Den nye produksjonshallen Royal Alvdal Hall – navnet ga seg selv – stod ferdig i slutten av april. Prislappen for hallen på 4.000 kvadratmeter, inkludert kontorfløy, og nye tanker for kjemikalier, ble på 60 millioner. Treelementene produserte de naturligvis selv, men de er inkludert i prisen.

– Vi har mer enn doblet produksjonskapasiteten. I fjor nådde vi en flaskehals på impregneringen, forteller Voll. – Styret var enstemmige da vi bestemte oss høsten 2015. Vi har jobbet mye med strategiplanen og hva vi tror vil skje på markedet framover. Vi legger til grunn at Royal vil øke sin andel av markedet for eksteriørprodukter, på bekostning av impregnert og andre varianter. Vi har stabile, gode eiere som tror på den retningen vi har pekt ut, sier Voll.

De erkjente at de ikke ville klare å levere større volumer uten å investere. Skurlaget trengte ikke å hente penger fra aksjonærene gjennom emisjon. 20 millioner ble tatt fra egen kasse. De siste 12 årene har nemlig bruket i Nord-Østerdalen levert gode overskudd.

Glommen største eier

De største eierne er Glommen med 36 prosent og Alvdal Kommune med 16 prosent. Deretter kommer Tolga og Os Sparebank med sju prosent. De resterende 41 prosentene er fordelt på rundt 600 skogeiere.

Les mer på Treindustrien 3/2017