Dansk oppfinnelse kan redde kloden

Danske forskere skal ha gjort en revolusjonerende oppfinnelse som kan redusere Co₂-utslipp i verden. Ved hjelp av sollys kan de lage planteavfall om til biodrivstoff i rekordfart. Norsk professor sier funnet kan være et stort gjennombrudd.

– Det er et veldig stort funn, og kan være et stort gjennombrudd, sier Professor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), Vincent Eijsink om danske forskeres nye biodrivstoff-oppdagelse.

Funnet bygger videre på gjennombruddet norske forskere hadde ved NMBU for seks år siden. Ifølge danske Politiken mener forskerne å kunne bruke sollys og omdanne planteavfall til biodrivstoff, i rekordfart.

Det er snakk om kompliserte prosesser. Ved hjelp av grønt klorofyll fra planter og sollys har de fått et enzym som med et stort antall omdreininger kan få annet plantemateriale til å splitte seg. Ved hjelp av andre enzymer er man da i stand til å lage sukker.

Sukkeret kan så lages om til klimavennlig biodrivstoff, som for eksempel kan puttes i tanken på all verdens biler.

Billigere og mindre forurensende

– I dag er det greit å produsere biodrivstoff fra mat. Men det er ikke lurt, sier professor Eijsink.

For nøkkelen er andregenerasjon drivstoff, – altså biodrivstoff som ikke er produsert av mat, men av for eksempel tre og strå.

Han mener at om danskenes funn så effektivt som de sier vil det kunne gi langt billigere og mindre forurensende andre generasjon biodrivstoff.

I bruk i løpet av få år

Det er allerede i dag mulig å lage andregenerasjon biodrivstoff. Men på grunn av oljeprisen er det ikke lønnsomt.

Men om den danske oppfinnelsen slår til vil det gå veldig fort. Kanskje vil det bare gå få år før man har ett mer miljøvennlig og bærekraftig andregenerasjon biodrivstoff på plass, sier professor Vincent Ejsink.

– I tillegg kan det på sikt også få betydning for å bruke biomasse i stedet for olje og få nye verdiskapningsprosesser i gang for skogbruket i Norge. Så at det er ett stort gjennombrudd er det ikke tvil om, ifølge Eijsink.

Les mer på nrk.no