Unik materialbank i Hedmark

Skogeiere nord i Hedmark har bygd opp Norges største materialbank. Her samler de spesialprodukt som moderne skogbruk ofte vraker.

Materialbanken i Vingelen ble fusjonert med Alvdal Skurlag i 2014. Glommen har vært på eiersiden fra starten og har også en betydelig eierandel i skurlaget.

Materialbanken startet med restaureringsmarkedet, med leveranser av alt fra never og stein til laftetømmer, rundtømmer, bjelker, skipsmaster, takspon og tjære.

– Vi leverer spesialvirke til en rekke private og offentlige byggeprosjekt Norge rundt. Trebåtbyggere fra inn- og utland finner ofte veien til Vingelen for å finne materialer med riktig bøyd krok til fartøyene sine,  forteller Jakob Trøan ved Materialbanken til Nationen. – Den siste tilveksten er bygg i tømmerelementer, som er en mer effektiv form for lafting og gjør oss konkurransedyktige på blant annet fjøsbygg.

Attraktiv malmfuru

Malmfuru tiltrekker et moderne samfunn. Produktet ivaretar den norske tradisjonen for bruk av tre, samtidig som malmet furu er et varig, vedlikeholdsfritt og gjennomført miljøvennlig materiale.

– Arkitektene har gitt malmfuru et moderne uttrykk og et utvidet marked, sier Trøan.

Les mer i oppslaget i Nationen

Materialbanken_Støtvig Hotel
Kledning Støtvig Hotell.
Materialbanken
Kyllingsfjøs
Materialbanken
Restaurering av kirke
Jakob Trøan foran heltrefjøset “Vingelsdomen”